Dragonul in cultura asiatica

În cultura asiatică, dragonii sunt creaturi puternice, supraomenești. Istoria acestor creaturi mitologice se pierde în negura timpului.

Haideți să descoperim semnificația pe care aceștia o poartă!

Dragonul în cultura asiatică este o creatură mitologică dotată cu un corp lung asemănător unui șarpe, cu patru picioare și uneori cu aripi. Ei sunt deseori închipuiți ca ființe binevoitoare care aduc ploaia sau descoperă comori sau înțelepciune celor care îi caută. Dragonii au fost o parte importantă a culturii asiatice din cele mai vechi timpuri.

Ca orice creatură mitologică și dragonii sunt considerați când creaturi bune și protective, când periculoase și aducătoare de rău.

Legenda spune că, acum mai bine de 4000 de ani îHr, în China Centrală un trib puternic avea dragonul ca simbol (totem), deoarece dragonul, alături de phoenix, unicorn și țestoasă făcea parte din creaturile mitice ale acelui ținut. Acest trib puternic, pe măsură ce se extindea cucerind alte triburi mai slabe, le impunea și propriul totem. La acesta au adăugat în schimb câte un însemn de la cei cuceriți: scoici, gheare, labe, dând astfel naștere la tot felul de creaturi fantastice. Dragonii sunt asociați cu înțelepciunea și se credea că ei pot lua și diferite alte forme. După unificarea Chinei, dragonul cu cinci gheare a devenit simbolul împăratului. Numărul cinci reprezintă cele cinci elemente sau cele cinci virtuți. Dragonul Ceresc mai este numit și Dragonul Împăratului pentru că este asociat cu împăratul însuși ca trimis al cerului pe pământ.

Dragonul in cultura asiatica

Dragonii sunt un simbol al puterii și ai forței. Se consideră că ei aduc noroc, bogăție, succes, prosperitate și protejează de rău, asigură sănătatea și chiar nemurirea. Ei sunt figuri mitologizate pe care poporul chinez le venera în speranța că aceștia le vor asigura înțelepciune și ghidare spirituală.

În China antică existau în sate temple dedicate dragonilor. Oamenii aduceau adesea ofrande dragonilor în cazul unor calamitați naturale sau pentru a cere ploi abundente sau încetarea acestora.

Dragonii chinezi nu suflă foc pe nări, dimpotrivă, se credea că ei aduc ploaia. Există mai multe tipuri de dragoni, unii dintre ei sunt responsabili pentru tunete, fulgere, vânt, nori, ceață.

Dinozauri și dragoni

Este posibil ca înnaintașii noștri, întâlnind oasele dinozaurilor și neștiind de existența acestora și-au imaginat că respectivele oase erau dovada existenței dragonilor. Așa se face că întâlnim în diferite rețete din medicina tradițională chineză ingredientul ”oase de dragon”. China a fost un teritoriu locuit cu cel puțin 700,000 ani în urmă. Vestigii ale existenței lui Homo erectus pekinensis au fost descoperite în 1921 pe dealul numit al Oaselor de Dragon, în Zhoukoudian, în suburbiile Beijing-ului. Așa cum arată și numele său, dealul a fost scotocit de nenumărate ori de-a lungul secolelor pentru fosilele sale. Săpăturile au scos la iveală o peșteră care are o vechime de cel puțin 700,000 de ani, care a adăpostit nenumărate generații de umanoizi.

Explicații antropologice

Șerpii zburători apar în reprezentari din cele mai vechi timpuri în diverse părți ale lumii, chiar și în Grecia sau Sumer. Potrivit lui Scott G. Bruce în cartea sa ”The Penguin Book of Dragons” (Penguin Classics, 2021), ”În cele mai vechi timpuri dragonii luau forma unor șerpi uriași gata să strivească pe oricine cu cozile lor sau să omoare cu respirația lor otrăvitoare” (tr. pe-urmele-dragonului).

Dragonul in cultura asiatica

Carol Rose notează în cartea sa ”Giganți, monștri & Dragoni o enciclopedie de folclor, legende și mituri” (Norton, 2001), dragonii ”au elemente ale altor animale cum ar fi un cap de elefant în India, un corp de leu sau pasăre de pradă în Orientul Mijlociu sau un cap ca al unor reptile sau șerpi. Corpul lor variază în culoare de la verde, roșu și negru la neobișnuitul galben, albastru sau alb” (tr. pe-urmele-dragonului).

Zoologul Karl Shuker descrie varietatea dragonilor în cartea sa ”Dragons: A Natural Hystory” (Simon & Schuster, 1995), incluzând în categoria dragonilor șerpi gigant, hidre, gargoie, zei-dragon și variante mai obscure ca basiliscul. La origine ar sta un cameleon, cu trăsăturile sale adaptându-se la așteptările culturale și literare ale epocii sale.

Asian dragon

Legende referitoare la dragoni

Poarta dragonului (Longmen)

Pe Râul Galben există o cascadă denumită Poarta Dragonului. În fiecare an mii de crapi înnoată contra curentului încercînd să sară cât mai sus. Legenda spune că peștele care reușește să sară peste cascadă se trasformă într-un dragon.

Tradițional, povestea crapului care sare peste cascadă și se transformă în dragon a fost asociată cu parvenirea. În vechime se folosea această comparație atunci când un tânăr din clasa de mijloc reușea să intre la examenul pentru serviciul civil în China imperială, trecând astfel în rândul birocraților de la curte și depășindu-și astfel condiția.

Cei Nouă fii ai dragonului

Simbolul celor nouă fii ai dragonului apare pe numeroase obiecte în cultura chineză de la săbii la suporturi pentru bețișoare parfumate la temple, monumente și poduri.

Există chiar și un proverb popular care spune că ”Dragonul are nouă fii și nici unul nu se aseamănă cu celălalt”.

Bixi, primul fiu, are corpul unei broaște țestoase. Carapacea sa tare reprezintă rezistența, longevitatea și șansa. Reprezentări ale sale se găsesc pe monumente.

Chiwen, cel de-al doilea, are un cap de dragon și un corp de pește. El controlează apa. Reprezentări ale sale le întâlnim pe rigolele de pe acoperiș ca protecție împotriva incendiilor și ca aducător de ploaie.

Roof with dragon

Pulao, cel de-al treilea este un dragon care trăieșe în apă dar căruia îi este frică de balene. Reprezentări ale sale se întâlnesc pe clopote pentru că se crede că le-ar face să sune mai tare.

Bi’an, cel de-al patrulea fiu este o creatură cu corp de tigru care poate face distincția între bine și rău. Reprezentări ale sale se întâlnesc la intrarea în sălile de judecată sau tribunale.

Taotie, cel de-al cincilea fiu, are un corp de țap și față umanoidă cu ochi mari, nas borcănat și coarne. Îl întâlnim pe vasele de bronz ritualice de Înaintea Erei Noastre, în timpul dinastiilor Shang și Zhong timpuriu.

Gongfu, cel de-al șaselea fiu, arată ca un dragon cu cap turtit. El este un înnotător excelent și trăiește în apă. Se credea că protejează împotriva inundațiilor de aceea reprezentări ale sale le vom întâlni pe poduri.

Yazi, cel de-al șaptelea fiu, are un cap de dragon și corp de lup. Cu temperament vulcanic este reprezentat pe gărzile săbiilor. Se credea că sperie dușmanii și asigură victoria.

Suan’ni, cel de-al optulea fiu are corp de leu și îi place să stea mai mult nemișcat. Preferă focul și fumul de aceea îl vom întâlni la intrarea în temple.

Jiaotu, cel de-al nouălea fiu este reprezentat ca o scoică și nu îi place să fie deranjat. Se crede că apără casa de hoți așa că îl întâlnim reprezentat deasupra ușii de la intrarea în case.


Recomandări

Seriale chinezesti
Seriale sud-coreene

Împodobește-ți Desktop-ul cu Wallpaper-ul nostru Gratuit!
Eleganță Asiatică într-un Wallpaper Exclusiv

Wallpaper Mockup

Vino în comunitatea noastră, înscrie-te la Newsletter și ai acces instantaneu la această bijuterie digitală! Descarcă acum GRATUIT Wallpaper-ul cu Actrițe Celebre din Serialele Chinezești și transformă-ți desktopul într-o operă de artă! ✨🖥️

Distribuie: