Vom întâlni adeseori în prezentările filmelor, la genul acestora, menţiunea: Xianxia sau Wuxia. Haideţi să vedem îndeaproape la ce se referă cele două noţiuni.

Xianxia

(仙侠 xiānxiá)

Xianxia este la bază o poveste fantastică.

Oameni nemuritori, obiecte sau animale fantastice, puteri supranaturale şi ţinuturi nemaipomenite, toate acestea sunt ingredientele de succes ale genului „Xianxia”. Cultivarea despre care se vorbeşte în serialele de acest gen implică desăvârşirea puterilor spirituale ale omului, pentru atingerea nemuririi. Elemente din Taoism şi Budism, alături de zei, demoni și spirite se împletesc armonios pentru a plasa privitorul pe un tărâm fantastic.

Personaje

Eroii acestor filme pot zbura, deţin puteri fizice nemaipomenite, uneori pot da chiar şi timpul înapoi, pot petrece luni întregi pe stanci sub bataia fulgerelor şi a elementelor naturii pentru a-şi rafina puterile spirituale sau pot creea elixiruri şi pastile cu puteri neobişnuite.

Un tărâm în care realitatea, să-i zicem aşa – istorică – se împleteşte cu fantezia, pentru a transporta privitorul într-o lume cu un farmec aparte. Natura fantastică a acestei teme face posibilă crearea unor cadre care te lasă cu respiraţia tăiată. În această lume fantastică se întâlnesc o varietate de rase și creaturi. Adeseori seimizei sau oameni care au atins nemurirea pe diferite căi (meditație, magie).

Teme recurente

O temă recurentă a producțiilor de tip Xianxia o reprezintă luptele dintre oameni și nemuritori, demoni și alte creaturi mitologice sau din povestirile folclorice cum ar fi de pildă dragonii. În aceste creații personajele trebuie să se lupte pentru a-și atinge scopurile prin efort personal și maturizare interioară.

Acest proces de atingere a perfecțiunii psihice și fizice se numește ”cultivare” și include atât călirea fizică a organismului cât și prin ajutorul altor mijloace, prin meditație și consumul anumitor plante magice.

Romanele de tip Xianxia au început să apară la începutul anilor 2000. Termenul de Xianxia înseamnă ”erou nemuritor” sau ”eroii nemuritorilor”. Acest gen de literatură ca inspirație pentru producțiile cinematografice are mare popularitate în China, Hong Kong, Taiwan, Coreea și Japonia.

Wuxia

(武俠 wǔxiá)

Cuvântul ”Wuxia” vine din limba chineză prin alăturarea lui wu (”arte marțiale”) și xi (”cavalerism”, ”justiție”, ”curtoazie”).

Wuxia are în centrul atenţiei eroii experţi în artele marţiale. Aceşti eroi fac salturi neobişnuite pe acoperişurile clădirilor, se luptă cu sabia sau cu mâinile goale împotriva a zeci de adversari şi ies biruitori. Dar puterile lor nu vin de la cultivarea magică ci prin muncă asiduă şi rafinarea puterilor individuale, prin călirea voinţei şi un regim strict de antrenament.

O particularitate a acestui gen constă în aceea că, toată acțiunea este abientată undeva în trecut, în China antică, o lume în care lupele se purtau sabia sau cu arcul cu săgeți iar deplasările erau făcute cu trăsura cu coviltir sau călare.

Începuturi

Wuxia este un gen foarte vechi în literatura chineză. În mod tradițional personajele acestor scrieri urmează codul etic Xia (侠) și își folosesc priceperea și curajul pentru a face dreptate în fața funcționarilor guvernamentali corupți și a restabili pacea în lume. Tradițional, temele abordate în aceste scrieri sunt: artele marțiale, cavalerismul, puterea militară, curajul, onoarea, loialitatea, trădarea, răzbunarea și dragostea.

”The Water Margin”

Una dintre cele mai vechi scrieri care poate fi considerată a fi Wuxia este romanul ”Marginea Apei” (”The Water Margin” 水滸傳 [Shuǐhǔ Zhuàn]) scris de Shi Naian (1296-1371) în timpul dinastiei Yuan. Considerată una dintre cele patru mari capodopere ale literaturii chineze, cartea relatează întâmplările prin care trec 108 eroi care se opun guvernării corupte și sfârșesc prin a ieși în afara legii. Povestea este ambientată în timpul Dinastiei Song, în prefectura Songjiang, într-o vreme în care numeroși bandiți și rebeli locuiau în munții și pădurile de la periferia societății.

Se presupune că personajele celor 108 eroi au la baza persoane adevărate care au luptat împotriva guvernului. Povestea are loc în timpul Dinastiei Yuan, pe vremea când China era sub stăpânire mongolă, lucru care producea nemulțumire în rândul populației Han-chinezești.

În loc de concluzie

Dacă în Xianxia întâlnim o intrigă complicată, cu multe răsturnări de situație, în Wuxia acțiunea tinde să fie mai simplă iar punctele de focus cad pe câte un personaj odată.

În Xianxia personajele trec printr-o transformare pentru a dobândi puteri supranaturale sau pentru a le refina, în timp ce în Wuxia accentul cade pe acțiune.


Recomandări


Împodobește-ți Desktop-ul cu Wallpaper-ul nostru Gratuit!
Eleganță Asiatică într-un Wallpaper Exclusiv

Wallpaper Mockup

Vino în comunitatea noastră, înscrie-te la Newsletter și ai acces instantaneu la această bijuterie digitală! Descarcă acum GRATUIT Wallpaper-ul cu Actrițe Celebre din Serialele Chinezești și transformă-ți desktopul într-o operă de artă! ✨🖥️

Distribuie: