watercolour paper in Chinese style


„Pășește în lumea măiestriei chinezești antice, în acest articol care vă va descoperi arta complicată a fabricării hârtiei. Explorează procesul meticulos de la materiile prime până la produsul finit, aprofundând tradițiile și tehnicile vechi de secole care au modelat istoria hârtiei.”

1. Introducere

Călătorește în timp în China antică, unde arta fabricării hârtiei nu era doar un meșteșug, ci o piatră de temelie a civilizației. Descoperită de legendarul eunuc Cai Lun în dinastia Han de Est în jurul anului 105 d.Hr., hârtia a revoluționat comunicarea, educația și diseminarea cunoștințelor. De la venerata hârtie Xuan la tehnicile inovatoare care au revoluționat comunicarea, istoria hârtiei în China antică este o dovadă a ingeniozității umane și a moștenirii culturale a învățaților chinezi. Alăturați-vă nouă în timp ce explorăm originile, tehnicile și semnificația fabricării hârtiei în modelarea celei mai vechi civilizații din lume.

Hârtia face parte dintre “Cele patru comori ale cărturarului din China antică”, alături de pensulă, batonul de cerneală și piatra pentru cerneală. Hârtia de Xuan, sau „xuānzhǐ” (宣纸), supranumită ”Regina hârtiei”, este un tip de hârtie tradițională, renumită pentru calitatea și versatilitatea sa excepționale. Hârtia Xuan este apreciată pentru durabilitate, absorbție și capacitatea de a prezenta cerneala și urmele pensulei cu precizie. Textura sa netedă și fibrele delicate oferă pânza perfectă pentru caligrafie, pictură și alte eforturi artistice.

Hârtia Xuan face parte din patrimoniul UNESCO și este mândria Regiunii Jing. Aici s-a dezvoltat o adevărată industrie, în cadrul căria este agrenat unul din nouă localnici. Meșteșugul pe care îl vom prezenta mai jos este predat în școlile locale. Acest proces complicat de fabricare a acestui tip de hârtie este însușit printr-o viață de muncă dedicată. Hârtia Xuan a devenit sinonimă cu regiunea, unde o mulțime de artizani încă păstrează meșteșugul în viață.

Întrucât odinioară, în istorie, Regiunea Jing făcea parte din Prefectura Xuan (Xuanzhou), numele a fost împrumutat și acestui tip de hârtie.

2. Materie primă:

Călătoria hârtiei Xuan începe cu selecția materiilor prime, în primul rând scoarța copacului Wingceltis (Pteroceltis tatarinowii). Această specie, originară din provincia Anhui din China, este apreciată pentru firele lungi și fibroase, ideale pentru fabricarea hârtiei. Coaja sa este recoltată în anumite anotimpuri pentru a asigura o calitate optimă și durabilitate.

3. Pregătirea scoarței:

Li Ziqui exemplificând tehnica producerii hârtiei

Odată recoltată, scoarța de Wingceltis (Santal albastru) trece printr-o serie de etape pregătitoare pentru a o transforma în pulpă. Scoarța este mai întâi curățată pentru a îndepărta orice impurități sau resturi, apoi se înmoaie în apă pentru a înmuia fibrele. După înmuiere, coaja se fierbe pentru a înmuia și mai mult fibrele și pentru a facilita separarea lor.

4. Bătătorirea și formarea pulpei:

După fierbere, coaja înmuiată este transferată într-o mașină de bătut, în mod tradițional din piatră sau lemn, unde este mărunțită și pulverizată mecanic. Acest proces, cunoscut sub numele de batere, descompune fibrele scoarței într-o pastă fină, creând o textură netedă și uniformă potrivită pentru fabricarea hârtiei. Lungimea și intensitatea procesului de batere poate varia în functie de calitatea dorită și de caracteristicile hartiei.

5. Formarea foilor de hârtie:

Odată ce pulpa atinge consistența dorită, este amestecată cu apă pentru a forma o pastă, care este apoi turnată pe o plasă de plasă sau pe un cadru de bambus. Meșterul agită ușor cadrul pentru a distribui uniform pulpa, permițând excesul de apă să se scurgă. Pe măsură ce apa se scurge, fibrele încep să se împletească, formând un strat subțire și uniform de pastă pe suprafața ecranului.

6. Presare și uscare:

După ce se formează foaia de hârtie, aceasta este transferată cu atenție pe un covor de pâslă sau pânză, unde este supusă presării pentru a îndepărta excesul de apă și a compacta fibrele. Metodele tradiționale de presare implică utilizarea de pietre grele sau blocuri de lemn, aplicate uniform pe suprafața hârtiei. Odată presate, foile de hârtie sunt decojite cu grijă de pe covoraș și transferate într-o zonă de uscare, unde sunt lăsate să se usuce în mod natural la soare sau într-un mediu controlat.

7. Dimensionare si finisaj:

După uscare, foile de hârtie pot suferi tratamente suplimentare, pentru a le spori proprietățile. Un tratament obișnuit este dimensionarea, în care o substanță gelatinoasă derivată din colagen animal sau extracte de plante este aplicată pe suprafața hârtiei pentru a-i îmbunătăți rezistența, absorbția și rezistența la curgerea cernelii. Hârtia poate fi, de asemenea, lustruită sau lustruită pentru a obține un finisaj neted, lucios, în funcție de calitățile estetice și funcționale dorite.

8. Concluzie:

Arta preparării hârtiei tradiționale chinezești este un meșteșug care necesită forță de muncă intensă și îndelungată în timp, îndemânare, răbdare și o cunoaștere intimă a materialelor naturale. De la selecția atentă a materiilor prime până la formarea și finisarea meticuloasă a fiecărei foi, fiecare pas al procesului reflectă un respect profund pentru tradiție, măiestrie și moștenire culturală. Pe măsură ce admirăm frumusețea și versatilitatea hârtiei Xuan, să sărbătorim și secolele de ingeniozitate și artă care i-au modelat creația, asigurându-ne că moștenirea acestui material prețuit continuă să inspire și să reziste.

Semnificația hârtiei Xuan constă în rolul său de punte între tradiție și inovație. Deși este înrădăcinată în meșteșugul și moștenirea antică, continuă să evolueze pentru a satisface nevoile artiștilor și savanților moderni. De la suluri delicate și picturi rafinate în evantai până la lucrări de artă contemporană și instalații multimedia, hârtia Xuan rămâne un simbol al rezistenței culturale și al expresiei artistice.Wallpaper Mockup
Distribuie: