anul nou chinezesc- dragon

🐉Pășește în vâltoarea pregătirilor dinaintea Anului Nou Chinezesc. Fă cunoștință în articolul de față cu o lume plină de tradiții și obiceiuri de Anul Nou chinezesc. De la parade năucitoare la bucate care îți lasă apă în gură, vino alături de noi într-o călătorie prin caleidoscopul obiceiurilor care populează această sărbătoare. Descoperă semnificația ritualurilor și superstițiile din în spatele decorațiunilor festive, precum și întâlnirile înduioșătoare de familie care markează începutul anului nou lunar. Scufundă-te în spiritul veseliei și prosperității care răzbat din spectacolul începutului Anului Nou Chinezesc. Fii pregătit pentru a păși în Anul Dragonului cu un suflu de energie și entuziasm! 🐉

Între 21 Ianuarie și 24 Februarie se desfășoară în China o magnifică tapițerie de tradiții, superstiții și obiceiuri. În 2024, Anul Nou Chinezesc cade pe 10 Februarie. Festivitățile durează șaisprezece zile și se încheie, de obicei, odată cu Festivalul Lanternelor pe 24 Februarie. Există și o sărbătoare publică în China între 10 și 17 Februarie. Adânc întipărită în fondul cultural al Chinei, sărbătoarea Anului Nou sau Festivalul Primăverii, cum i se mai spune, este întâmpinată cu veselie și speranță. Haideți să descoperim semnificațiile obiceiurilor străvechi și superstițiile care îl însoțesc.

the legend of Nian

Istoria bogată care stă la baza celebrării Anului Nou Chinezesc este împletită cu povești străvechi și în centru lor stă Leganda Nian-ului. În folclorul chinez această creatură mitică a lăsat o urmă de meșters asupra obiceiurilor care marchează începutul anului.

Potrivit legendei, Nian-ul era o fiară înfiorătoare care ieșea la vânătoare din bârlogul său, în fiecare an, înainte de începutul anului nou, terorizănd țăranii, mâncând animalele și distrugând recoltele. Menționarea Nian-ului era suficientă pentru a semăna panica și frica printre oameni.

La un moment dat, într-un sat, și-a făcut apariția un bătrân care i-a învățat pe oameni să se apere de Nian. E le-a spus că Nian-ul se teme de zgomote, de culoarea roșie și de foc. Folosindu-se de aceste informații, sătenii și-au împodobit casele cu roșu și au pus la cale un plan de apărare.

În ajunul Anului Nou, sătenii au început a face gălăgie, a bate tobele și a cânta din chimvale și a aprinde focuri. Când Nian-ul s-a apropiat de sat a fost întâmpinat cu o paradă de lumini și zgomot. Spre uimirea sătenilor, Nian-ul a luat-o la fugă plin de frică, pierzându-se în noapte. Victoria sătenilor asupra cumplitei fiare a devenit un simbol al luptei împotriva aversităților, marcând începutul unei tradiții care dăinuie de secole.

Ziua Anului nou se mai numește și Guo Nian (过年) adică ”Sărbătoarea noului an” iar caracterul 年 înseamnă atât ”An” cît și ”Monstrul Nian”.

În epoca modernă, folosirea artificiilor, abundanța culorii roșii și atmosfera festivă rezonează cu vechea legendă a Nian-ului. Aceste obiceiuri nu ne aduc aminte doar de curajul comunității împotriva unui dușman mitic, ele simbolizează și coeziunea socială în fața dificultăților și întâmpinarea noului an cu bucurie și hotărâre. Legenda și-a croit loc între obiceiurile de Anul nou ca o aducere aminte a puterii spiritului uman care nu se lasă doborât.

Dragon chinezesc

Zodiacul chinezesc este adânc înrădăcinat în folclorul și sistemul filosofic chinez. Se presupune că a fost compus în timpul Dinastiei Xia (î.e.n). Chinezii cred că există douăsprezece animale care guvernează cele douăsprezece luni ale anului. Aceste animale mitice dau fiecărei luni anumite caracteristici și ghidează indivizii de-a lungul vieții lor. Această tapițerie de superstiții s-a inoculat și în sărbătorirea Noului An Chinezesc.

Astfel, în curgerea timpului, zodiacul chinezesc desemnează un ciclu de doisprezece ani, fiecărui an corespunzând un animal zodiacal. Acest ciclu este cunoscut sub numele de Shengxiao. Animalele zodiacului chinezesc sunt: Șobolanul, Boul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Șarpele, Calul, Capra, Maimuța, Cocoșul, Câinele și Porcul. Chinezii cred că fiecare animal influențează personalitatea, trăsăturile de caracter și destinul individului născut în anul semnului respectiv, șlefuindu-i destinul.

Anul 2024 este anul Dragonului. Magnificul Dragon, simbolul puterii și belșugului, marchează începutul unui an plin de bogăție și inovație.

Când calendarul lunar își întoarce paginile pentru a descoperi mult-așteptatul An Nou, o tradiție la fel de vibrantă și importantă își face loc: curățarea meticuloasă și simbolică a casei. Această practică multi-milenară transcende gestul fizic de a face curățenie. El devine un gest cu o profundă semnificație simbolică, marcând trecerea de la vechi la nou, măturând tot ghinionul din anul precedent și făcând loc unui început plin de noroc. Acest ritual reflectă conexiunea dintre tangibil și simbolic, dintre material și metafizic.

Adevărat ritual de purificare devine astfel o călătorie spirituală, casele sunt curățate și împodobite, eliminând nu numai praful și murdăria ci și energiile negative acumulate pe parcursul anului care se încheie.

Oamenii profită de asemenea de ocazie pentru a da uitării lucrurile negative de peste an pentru a întâmpina anul nou cu inima deschisă. Actul curățeniei devine un gest holistic, cuprinzând astfel spațiul fizic, spiritual, emoțional al persoanei.

Chinese new year decorations
Foto by Angela Roma for Pexels

În mod tradițional, ritualul curățării începe în săptămânile de dinainte de Noul An și se încheie în Ajunul Anului Nou. Familia se reunește în jurul casei, ceea ce dă naștere unei coeziuni familiale prin împărtășirea de istorioare și întâmplări de familie. Un adevărat prilej de schimb inter-generațional, o modalitate de a păstra tradițiile de la un an la celălalt.

Casele se împodobesc cu obiecte de culoare roșie și cu simboluri ale animalului al cărui an începe, în acest an Dragon. Lanternele roșii, decorațiuni din hârtie, flori și plante considerate norocoase cum ar fi orhideele, arborele de Kunquat, rămurelele de prun înflorit, bujorii și ramurile de piersic înflorit umplu casele de culore.

Când ultimul fir de praf a fost înlăturat și ecourile râsetelor și camaraderiei încă plutesc în aer, familia este gata să întâmpine zorii Anului Nou cu brațele deschise. Importanța simbolică a acestui ritual de pregătire și curățare depășește cu mult actul vizibil, el devine o dovadă a rezistenței tradiției, a spiritului de reînnoire și a credinței că, făcând spațiu pentru energiile pozitive, se poate începe un an plin de bucurie, prosperitate și posibilități nesfârșite.

Pe parcursul Anului Nou există câteva superstiții de care se ține seama. Oamenii cred că, urmându-le, vor avea un an norocos. Iată câteva dintre ele:

  • Evitarea rostirii cuvintelor urâte. Oamenii ar trebui să evite rostirea cuvintelor care sunt asociate cu moarte, boală sau sărăcie;
  • Nu se iau medicamente. Este considerat tabu să iei medicamente sau să mergi la doctor în prima zi a anului lunar, întrucât se crede că altfel vei fi bolnav tot anul;
  • Nu se face curățenie și nu se duce afară gunoiul. Acest gest este cu desăvârșire interzis întrucât se crede că norocul este aruncat afară din casă;
  • Nu se spală pe cap și nu se taie părul. Tot pentru a evita îndepărtatea norocului nu se spală pe cap și nu se taie păru. De semenea nu se spală vasele și hainele.
  • Evitarea foarfecelor, acelor și cusutului. Se evită orice obiect ascuțit, foarfece, cuțite și chiar și ace.
  • Nu se mănâncă terci, acest lucru se spune că aduce sărăcie.
  • Nu se împrumută altora bani, se consideră că a împrumuta bani cuiva duce la înglodare în datorii.
  • Dacă spargi de asemenea vesela se consideră că aduce ghinion.
  • Nu se plânge, se crede că aduce de asemenea, ghinion.

După ce casa a fost făcută lună, aerul festiv cuprinde familia care se așează la masă. Bucatele sunt la rândul lor încărcate de simbolism și tradiție. Se prepară numai mâncăruri considerate a fi norocoase sau aducătoare de bucurie și prosperitate, invitând un an încărcat cu bunătăți.

Chinese New Year food
Foto by Angela Roma for Pexels

1. Dumplings/ Găluște (Jiaozi): Un pachețel plin cu bunăstare. Dumplings-urile, cu forma lor de semilună, ocupă un loc central la masa de Anul Nou, întrucât simbolizează prosperitatea și bogăția. Forma lor amintește de vechile monede chinezești și consumul lor se crede că aduce succes financiar. Cu cât mai multe găluște mănâncă cineva, cu atât mai mare va fi cuccesul său financiar în anul care urmează.

2. Pește (Yu): Simbolul surplusului: Peștele este de asemenea una dintre măncărurile tradiționale. El este simbolul surplusului și abundenței. Cuvântul chinezesc care denumește peștele, 鱼 ”yu”, este conținut în cuvîntul surplus 剩余 ”Shèngyú” și în cuvântul bogăție 富有 ”Fùyou”. Maniera de servire este de asemnea importantă, peștele trebuie servit întreg, simbolizând unitatea familiei.

3. Niangao (Prajituri din orez lipicios): Niangao este un fel de desert făcut din orez lipicios care are o semnificație aparte în celebrarea noului an. Cuvîntul ”Niangao” este cuprins în cuvîntul ”An superior” 高年级 ”Gāo niánjí”, semnificând astfel creșterea, progresul, atingerea de noi înălțimi. Consistența orezului lipicios reprezintă speranța ca familia să rămână unită.

spring rolls
Foto by Angela Roma for Pexels

4. Pachețele de primăvară: ele simbolizează bogăția și norocul. Se crede că ”Pachețelele de primăvară” cu exteriorul lor crocant și auriu și interiorul moale sunt simbolul bogăției. Tradiția consumului de ”Pachețele de primăvară” în noaptea de Anul nou este întâlnită la mai multe popoare asiatice.

5. Spaghetele longevității: dorința unei vieți lungi și prospere Pastele, prin lungimea lor simbolizează o viață îndelungată. Cu cât mai lungi pastele cu atât mai bine.

6. Clementinele și portocalele cu forma lor rotunsă și culoarea lor portocalie se consideră că aduc noroc și sănătate. Pe un platou se păstrează opt celemntine sau portocale care trebuie ținute proaspete pe întreaga perioadă a sărbătorii. Dacă vreuna se strică este imediat înlocuită.

7. Tangyuan, un fel de mingiuțe din orez lipicios, este un desert tradițional de Anul Nou și simbolizează unitatea familiei.

Mâncărurile tradiționale sunt parte a moștenirii culturale, transmise din generație în generație.

plic rosu
Foto by Angela Roma for Pexels

După masa festivă urmează în familie una din cele mai îndrăgite tradiții și anume împărțirea plicurilor roșii cunoscute sub numele de ”hongbao”. Tradiția presupune oferirea de plicuri roșii, frumos decorate, conținând daruri în bani, din partea seniorilor familiei pentru membrii mai tineri. Cât despre numărul banilor, aceștia trebuie să fie o sumă cu numere egale.

Legenda lui Sui

Există și o legendă de la care ar fi pornit tradiția oferirii plicurilor roșii. Se spunea că în ajunul Anului Nou un duh rău pe nume Sui își făcea apariția și speria copiii care domeau. Copiii se îmbolnăveau apoi foarte tare. Pentru a se feri de Sui părinții aprindeau lumânări și stăteau de veghe toată noaptea. Odată, într-o familie, un baiețel a primit opt monede cu care să se joace astfel încât să nu fie doborât de somn. Băiețelul ar fi petrecut noaptea împachetând și despachetând monedele într-o hârtie roșie, până când, la un moment dat, ar fi adormit. Părinții lui i-au pus sub pernă hârtia cu cele opt monede și, când Sui a vrut să se atingă de copil, cele opt monede au emis o lumină atât puternică, încât duhul rău a luat-o la fugă.

Actul dăruirii de ”hongbao” este un semn de bunăvoință în spirit confucianist. Pe lângă valoarea materială intrinsecă, tinerii și copiii primesc binecuvântări de prosperitate și viață îndelungată. Tradiția se transmite ca un testament între generații de la cei mai în vârstă la tineri. Și culoarea roșie este încărcată de semnificație, tradițional ea semnifică fericire, noroc și protecție în fața spiritelor rele.

arta de a darui
Foto by Angela Roma for Pexels

Plicurile roșii nu sunt oferite doar în familie. Chiar și angajatorii pot oferi angajaților plicuri roșii. De asemenea prietenii își pot oferi plicuri roșii între ei sau partenerii de afaceri colaboratorilor lor. Acest gest crează sentimentul apartenenței și sudează comunitățile.

Tradiția s-a modernizat, platformele de plată oferind posibilitatea oferirii de plicuri roșii virtuale și transfer digital al banilor. Chiar dacă modalitatea de oferire a plicurilor a evoluat, intenția tradiției, de a ura fericire și prosperitate, se păstrează neschimbată.

În dansul complex al plicurilor roșii din timpul Anului Nou Chinezesc, firele tradiției, culturii și legăturilor familiale se împletesc. Fiecare schimb devine o pensulă pe pânza moștenirii comune, pictând o imagine a speranțelor, aspirațiilor și spiritului de prosperitate durabil care transcende generațiile.

Temple in the night

Vizitarea templului este o oprire obligatorie la trecerea dintre ani. După ce familia s-a întrunit la masa de Anul Nou, a doua zi se vizitează un templu. Acest pelerinaj este adânc împământenit în conștiința colectivă asiatică.

Oamenii se roagă pentru prosperitate, sănătate, noroc și își exprimă gratitudinea pentru anul care s-a încheiat. Vizita la templu nu este neaparat budistă, în China convingerile taoiste, budiste, confucianiste și credințele populare se împletesc în celebrarea Noului An.

Festivalul Lanternelor marchează sfârșitul festivităților de Anul Nou. Templele sunt decorate cu lanterne, luminând credincioșii cu lumina lor difuză. Lanternele simbolizează iluminarea drumului spiritual. Cu siguranță vă veți aduce aminte de nelipsitul Festival al lanternelor din serialele Chinezești Istorice, care aduc la viață această tradiție într-un mod captivant și plin de culoare.

În epoca modernă există temple virtuale în care oamenii participă la rugaciunile respective pe platformele online.

lion and dragon dance
Foto by Andy Lee for Pexels

Pe măsură ce festivitățile legate de Anul Nou Lunar își desfășoară tapițeria de obiceiuri în viețile oamenilor, sărbătoarea se mută în stradă. Orașele asiatice sunt cuprinse de simfonia exuberantă dată de fesivaluri și parade care transcend granițele. Celebrarea capătă dimensiuni caleidoscopice, îmbrățișând comunitățile, de la sătucuri uitate până la metropole vibrante, toată lumea iese în stradă pentru a se alătura sărbătorii.

Dansul leului și al dragonului sunt importante în cadrul tradițiilor și obiceiurilor de Anul Nou întrucât se crede că îndepărtează spiritele rele și aduc noroc. Dansul leului, realizat de dansatori care manipulează un costum de leu, simbolizează curajul, puterea și protecția. În mod similar, dansul dragonului, interpretat de o echipă de dansatori care manipulează un costum lung, în formă de dragon, reprezintă puterea, înțelepciunea și vitalitatea dragonului în mitologia chineză.

Pe măsură ce paradele se desfășoară, străzile se transformă în carnavale culinare, oferind o gamă tentantă de delicatese tradiționale chinezești. Tarabele cu mâncare sunt plasate de-a lungul traseului paradei, ispitind pe pelecareți cu găluște aburinde, chifle de primăvară savuroase și alte delicii care simbolizează prosperitatea și norocul. Aroma deliciilor sfârâitoare se amestecă cu aerul festiv, creând o experiență captivantă care antrenează simțurile.

În timpul festivalurilor de dans al leului și al dragonului, este o tradiție obișnuită ca spectatorii să atingă diferite părți ale leului sau dragonului când trec pe lângă ei. Se crede că acest act aduce noroc și binecuvântări celor care participă. Fiecare parte a leului sau a dragonului poartă un simbolism specific, iar atingerea lor se crede că oferă diferite tipuri de avere și binecuvântări.

De exemplu, atingerea capului leului poate aduce inteligență și înțelepciune, în timp ce atingerea ochilor îi poate aduce claritate și perspicacitate. În mod similar, atingerea solzilor dragonului poate simboliza prosperitatea și abundența, în timp ce atingerea cozii acestuia ar putea aduce longevitate și sănătate bună. Nasul aduce bogăție iar fața binecuvântări. Botul și fruntea aduc noroc.

Dar sunt și anumite părți de care oamenii nu trebuie să se atingă întrucât se crede că ar aduce nefericire. Cornul se consideră că ar avea o semnificație specială pentru leu, oglinda din mijlocul frunții se crede că îndepărtează spiritele rele dar este cu desăvârșire interzisă atingerea sa. Nici pe coadă nu se poate pune mâna, în caz contrar leul se poate supăra.

Paradele leilor și dragonilor sunt adânc înrădăcinate în tradițiile și folclorul chinezesc. Ritualuri vesele și de bun augur, ele aduc împreună comunitățile pentru a sărbători debutul Anului Nou Lunar cu speranța unui viitor an prosper și armonios.

Festivitatea celebrării Anului Nou Chinezesc nu ar fi completă fără spectacolul plin de culoare al artificiilor care luminează cerul nopții.

Artificiile au fost inventate chiar de către chinezi, în timpul Dinastiei Han (202 î.e.n.- 220 e.n.), când un bucătar ar fi preparat din greșeală un amestec din sulf, cărbune și nitrat de potasiu. Cu acest amestec erau umplute tuburile din bambus care explodau atunci când erau aruncate în foc. Abia în timpul Dinastiei Song (960–1279) au început să fie folosite artificiile într-o formă apropiată de cea modernă.

După ce se așterne cortina peste spectacolul vibrant al celebrării Anului Nou chinezesc, acesta lasă în urmă o dâră adâncă de ecouri rezonante.

De la bătăile ritmice ale dansurilor dragonului până la aromele tentante ale delicateselor tradiționale, fiecare element al acestei aventuri pline de bucurie spune o poveste de reînnoire, speranță și unitate. Tradițiile și superstițiile în această perioadă de bun augur servesc drept fire care împletesc comunitățile, transcenzând timpul și geografia.

Pe măsură ce urmele luminoase ale artificiilor se estompează cu grație pe cerul nopții, în aer plutește ecoul unei moșteniri culturale care persistă, primind fiecare nou an lunar cu brațele deschise. În simfonia sărbătorilor Anului Nou Chinezesc, concluzia nu este un sfârșit, ci o continuare – o promisiune de prosperitate, unire și reînnoire perpetuă a tradițiilor vibrante care definesc această sărbătoare culturală.
Wallpaper Mockup
Distribuie: